Terug naar het overzicht

Frans Huys naar Pieter Brueghel I

( Antwerpen  1522 - 1562 )

Oorlogsschip met de inscriptie 'Die Scip 1564'

gravure, staat I van II, 24.1 x 19.3 cm,
uitgegeven door Hieronymus Cock (Hollstein III, p. 265 nr. 98)

Frans Huys naar Pieter Brueghel

Waarschijnlijk in opdracht van uitgever Hieronymus Cock tekende Pieter Brueghel omstreeks 1561-1562 een aantal scheepstypen als voorbeeld voor de graveur Frans Huys. In totaal zijn elf verschillende prenten van Huys naar Brueghel bekend. 
Op het bovenste wulf van de hulk zijn twee wapenschilden zichtbaar: aan bakboord een schild met het wapen van Amsterdam, aan stuurboord dat van Enkhuizen. Aan de top van de grote mast waait de rood-wit-rode vlag van Hoorn, aan de fokkemast een vlag met het Bourgondisch of Sint-Andreaskruis en aan de nok van de bezaansroe een (sein)wimpel.

 

Frans Huys naar Pieter Brueghel

Literatuur;
F.W.H. Hollstein, Dutch and Flemish Etchings Engravings and Woodcuts –
ca. 1450-1700, Volume III, nr. 98, pp. 262-264, met afb. (eerste staat). Elly Bos en Maartje de Haan, Het rijk van Neptunus: Maritieme prentkunst rond de Gouden Eeuw, p. 14, cat. nr. 2. Rotterdam 1996.
Irene de Groot en Robert Vorstman, Zeilschepen -  Prenten van de Nederlandse meesters van de zestiende tot de negentiende eeuw, Uitgegeven in samenwerking met het Rijksprentenkabinet te Amsterdam, Maarssen 1980,  
nr. 1, met afbeelding van deze eerste staat. Muller 418 As(8). Van Bastelaer 98. De Ramaix, Lebeer 41.
Laurens J. BOL, Die höllandische Marinemalerei des 17. Jahrhunderts, p. 5 met afb. Braunschweig 1973.

Terug naar het overzicht

Rob Kattenburg is a member of VHOK, the Association of Fine Art Dealers in the Netherlands Rob Kattenburg is a member of CINOA, The International Art and Antiques Trade Association Rob Kattenburg is an exhibitor at TEFAF Maastricht