HENDRIK DE MEYER
Ice entertainment for the Maas on Rotterdam

IJsvermaak op de Maas voor Rotterdam.
Geheel links de Oude Ooster Hoofdpoort en de ingang van de Oude Haven.
Midden rechts de ruïne van het Slot Honingen in Kralingen.

Doek, 98 x 148 cm

Herkomst
Nederlandse privé collectie

Hendrik de Meyer is gemakkelijk herkenbaar aan zijn gedrongen figuurtjes en heeft minimaal twee winters geschilderd met het gezicht op de stad Rotterdam vanaf de Maas. Vanaf verschillende locaties. Het eerste schilderij bevindt zich in de collectie van het Rotterdams Historisch Museum (ex-collectie Rob Kattenburg). Afgebeeld op het schilderij o.a. de Witte en/of Wester Nieuwe Hoofdpoort links van de Boompjes.

Ons schilderij is het tweede wintergezicht. Met de ingang van de Oude Haven, de Ooster Oude Hoofdpoort en de ruïne van het Slot Honingen.

In 1573 was Slot Honingen “seer rijck ende heerleyk gebouw, gelegen een vierendeel mijl oostwaerts buiten de stadt Rotterdam tussen het dorp Cralingen en de Mase”.

Het slot diende als gevangenis voor Lumey van der Marck in 1573 en werd verwoest in 1574.

Het zelfde lot trof o.a. de roemruchtige Abdij van Egmond Binnen. In 1572 bezet en geplunderd door de geuzen onder bevel van Dirk van Sonoy en in 1573 in brand gestoken. Ook het immens grote Slot aan de Hoef (Egmond aan den Hoef) van de heren van Egmond viel hetzelfde lot ten deel.

De Oude Hoofdpoort werd afgebroken in 1912. Een van de gebouwen rechts van de Oude Hoofdpoort moet de brouwerij de Drie Ringen zijn.

Op het ijs geheel links twee tonnen gemerkt met drie ringen. Mogelijk dat het schilderij een opdrachtstuk voor de eigenaar van de Brouwerij was.