EXCEPTIONALLY FINE SHIP MODEL OF 'THE SEVEN PROVINCES'
Model of the famous flagship of Michiel de Ruyter. The flagship was built by the Admiralty College on the Maze based in Rotterdam.

Afmeting
208 cm breed, 213 cm hoog en 81 cm diep. Inclusief tuigage en vlaggen.
Het model is ca. 100 jaar oud en gebouwd door de scheepsmodel- bouwer en restaurateur van het Rijksmuseum, Ir. F. Baaij.

Ir. Baaij mogen we misschien wel een van onze meest befaamde scheepsmodelbouwers noemen. Hij had het oog, gevoel, inzicht en vakmanschap om een model te kunnen bouwen. In het museum had hij authentieke voorwerpen en scheepsmodellen binnen handbereik en bovendien kon hij als assistent het beroemde penschilderij van Willem van de Velde de Oude, 'Krijgsraad aan boord van De Zeven Provinciën en het portret van Willem van de Velde de Jonge van 'De Zeven Provinciën', een schitterend uitgewerkte pen- en penseeltekening zeer nauwkeurig bestuderen.

Ter gelegenheid van de herdenking van Michiel de Ruyter's driehonderdste geboortejaar in 1907 lag het in de bedoeling een levensechte replica van 'De Zeven Provinciën' te bouwen. Baaij moet toen met de bouw van het model zijn begonnen en heeft het uiteindelijk grotendeels af kunnen bouwen. Het moet een uiterst tijdrovend en gecompliceerd werk zijn geweest.

De vijf admiraliteitencolleges bouwden hun schepen niet volgens tekening. Ook de V.O.C. bouwde niet volgens tekening wel standaardiseerde zij de afmetingen van masten, ra's en spanten. Beeldhouwwerk, bijvoorbeeld voor de spiegel, werd volgens opdracht en wensen vervaardigd en ook de bewapening, het aantal stukken (kanons) werd bepaald door de V.O.C. of de
Admiraliteiten. Uiteindelijk bepaalde de scheepsbouwmeesters op de werf hoe het schip gebouwd werd.

'De Zeven Provinciën' het vlaggenschip van Michiel de Ruyter waarmee hij zijn grootste militaire successen behaalde.

Met de bouw van 'De Zeven Provinciën' werd in 1664 door de Maze zelf begonnen. Bouwmeester was Salomon Jansz. van den Tempel. Het schip werd 163 voet lang bij een breedte van 43 voet en in juli 1665 voor de stad op stroom gebracht. Een nieuw vlaggenschip was hard nodig omdat de ‘Eendracht' kort tevoren in de lucht was gevlogen. Na afbouw in Rotterdam vond de uit- eindelijke uitrusting met bewapening, bemanning en voorraden in de marinehaven van Hellevoetsluis plaats.
'De Zeven Provinciën' was een linieschip van 80 stukken, 492 matrozen en 38 soldaten. Het diende aanvankelijk als vlaggen- schip van viceadmiraal Van Nes. Van 1666 tot 1674 was het vlaggenschip van admiraal De Ruyter. Het schip nam deel aan de Vierdaagse Zeeslag in 1666, de Tweedaagse Zeeslag in hetzelfde jaar, de tocht naar Chatham in 1667, de slag bij Solebay in 1672, de slag bij Schooneveld in 1673 en de slag bij Kijkduin in 1673.